2017. január 10., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta





Hozzávalók:

A paprikás csirkéhez

A habaráshoz

A befejezéshez


Elkészítése: Elkészítjük a pörköltet. A hagymát megpároljuk és hozzáadjuk a húst majd a pirospaprikát sót.s felöntjük vízzel. Adhatunk hozzá paprikát és paradicsomot is.
Mikor a hús puhára párolódott, leszűrjük a húsról a levet. A húst egyenlőre félretesszük.
A levet ezután visszatesszük a tűzre, és behabarjuk. A levéből folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk valamennyit a habaráshoz - ezt nevezik hőkiegyenlítésnek -, majd a habarást hozzákeverjük a léhez. Egy kicsit főzzük folyamatos keverés mellett, míg a lisztessége el nem múlik.
Ha elkészültünk a habarással, félretesszük a szószt. Most ledaráljuk a húst.
Végül a palacsintákra 3-4 mm vastagságban négyzet alakban felrakunk a darált húsból, majd meglocsoljuk egy kevés szósszal. Ezután behajtogatjuk a tölteléket a palacsintákba.
A betöltött palacsintákat szósszal meglocsolva, tejföllel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tárkonyos csirkeragu leves



Hozzávalók:

Elkészítése: A vajon a kockára aprított zöldségeket megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst 
 és a hagymát is. Együtt pirítjuk majd megszórjuk a liszttel . Beletesszük a citrom levét és a mustárt. A végen a tejfölt felhígítjuk a levessel és hozzáadjuk. Jól összeforraljuk. Beletesszük a tárkonyt. Máris tálalhatjuk.


Lencsefőzelék



Hozzávalók: 1 kg lencse
                     5 evőkanál olaj
                     5 dkg liszt
                     3 kis fej hagyma
                     só, pirospaprika , ecet,
                     tejföl

Elkészítése: A megtisztított lencsét többször megmossuk s hideg vízben feltesszük főzni. Babérlevelet  is tettem bele Én most lassúfőzőben készítettem. Mikor puhára főtt, hagymás paprikás rántást készítettem.  Ecettel, csipetnyi cukorral ízesítettem. Tálaláskor tejfölt és mustárt adhatunk hozzá ízlés szerint.