2019. december 1., vasárnap

Sárgaborsó főzelék


Hozzávalók: 1/2 kg borsó (máskor dupla mennyiséget készítek) ez kb. 3-4 adag étvágytól függő.
                     1 db hagyma
                      1 babérlevél
                      só
                      pirospaprika
                      liszt
                      kevés füstölt kolbász csak az íze miatt

Elkészítése: A sárgaborsót előző este többször átmostam majd hideg vízben áztattam 1 éjjelen át. Reggel leszűrtem és hideg vízben elkezdtem főzni. Kb 1 óra kellett neki. Közben elkészítettem a hagymás paprikás rántást. Kevés olajon megpároltam a hagymát, rátettel a lisztet. Kicsit pirítottam majd hozzátettem pirospaprikát és felengedtem hideg vízzel. Mikor megfőtt betettem a borsóba és főztem. Voltak benne keményebb szemek ezért összeturmixoltam. Sült csirkecombbal tálaltam.

Húsos rizses káposzta



Hozzávalók: 1 kg hús jelen esetben lapocka, de bármilyen kicsit zsírosabb is jó
                      2-3 db hagyma
                      23 gerezd fokhagyma
                      pirospaprika, só
                      1-1 paprika, paradicsom
                      kevés füstölt kolbász vagy szalonna
                      1 kg savanyú káposzta kicsit átmosva
                      20 dkg rizs

Elkészítése: A húsból és a hozzávalókból pörköltet készítünk. Jelen esetben ezt a lassúban készítettem, de előtte a hagyományos módon hagymát dinszteltem majd rádobtam a húst és átforgattam. Ízesítettem sóval borssal fokhagymával piros arannyal és beletettem a lassúba 6 órára. 5 óra alatt elkészült. Másnap reggel kivettem a húst és beletettem az átmosott káposztát. Így főztem puhulásig majd beleöntöttem a rizst. Nem tudom miért de a rizs órákig főtt a lassúban.