2017. február 5., vasárnap

Zserbó torta


Elkészítése: ugyanúgy készül mint a rendes zserbó azzal a különbséggel, hogy kerek tortaformába tettem és 1 réteggel (4) magasabbat készítettem. Maradt belőle még tészta ebből  1 rúd bejglit készítettem. 

Spenótos pite /Parajos túrótorta/





Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta (30 dkg)
50 dkg paraj fagyasztott
2 ek vaj
bors
2 gerezd fokhagyma
25 dkg túró
1 tojás
Elkészítés:
A leveles tésztát felengedjük. A spenótot felengedjük és a vajon átmelegítjük. Megsózzuk, borssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ezután langyosra hűtjük, majd az áttört túróval és a tojással összekeverjük. A túrós masszát a leveles tésztával bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített 200C-os sütőbe toljuk. (légkeverésesben 180) és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen, cikkekre vágva tálaljuk. 

Ez volt az eredeti recept. Azonban egyszer nem volt itthon leveles tésztám és módosítottam a recepten. A kiss tésztájának a receptjét készítettem el és ezt tettem a leveles tészta helyett a spenót alá. Állítólag még jobb lett mint az eredeti.

Az új variáció tésztája:  20 dkg liszt

                                          12 dkg Rama margarin

                                           1 csipet só

                                          1-1,5 dl hideg víz


Fahéjas muffin

Hozzávalók:

A tészta

  • 1 db tojás 
  • 100 g cukor
  • 175 ml 2,8%-os tej
  • 75 ml olaj
  • 200 g liszt
  • 12 g sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csoki



Elkészítése: 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, A muffin formákat kibéleljük a papírral. Ezután a hozzávalókat összekeverjük robotgéppel és a formákba töltjük. Csokidarabokat teszünk bele.


Pásztortarhonya


Hozzávalók:

  • 60 g szalonna (füstölt) vagy bacon
  • 250-300  g tarhonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1.5 teáskanál 
  • 3 csipet bors (őrölt)
  • 700 ml víz
  • 1 kg   burgonya (megtisztított, hámozott)
  • 1 szál kolbász (füstölt)




Elkészítése:
 Először egy serpenyőben megpirítottam a tarhonyát. Ezután kiolvasztottam a bacont és rátettem az apróra szeletelt felkockázott hagymát.  Megszórtam pirospaprikával, sóval borssal ,összekevertem a megpirult tarhonyával és a megtisztított burgonyával. Felöntöttem vízzel és időközben néha pótoltam ha szűkségesnek éreztem. A vége előtt beletettem a karika kolbászt. Paradicsomot és paprikát lehet még belefőzni.
         

Diótorta Selmeczi Anikótól




Hozzávalók a tésztához:  
             20 dkg cukor
             20 dkg liszt
             5 dkg darált dió
             1 db tojás
             3 dl tejföl
             1 sütőpor
             1 késhegynyi fahéj
             1 kávéskanál rum

Elkészítés: a tojást a cukorral habosra keverni, majd beletenni a diót, rumot, fahéjat, utána felváltva a lisztet, sütőport meg a tejfölt. A masszát kizsírozott, lisztezett tortaformában tűpróbáig sütni. Kihűlés után
kettévágni és az alábbi krémmel megkenni.

Krém:   10 dkg cukor
             10 dkg darált dió
             10 dkg vaj
             2 dl tej
             2 púpos ek. liszt
             rum, fahéj ízlés szerint

Elkészítés: a tejből és lisztből besamell mártást főzni, még melegen belekeverni a cukrot és a diót.
Kihűlés után a többi anyaggal habosra keverni. Majd a krémmel megkenni az alsó lap tetejét, majd a másik tetejét és a torta oldalát. A tetejét fél diókkal díszíteni.