2019. június 23., vasárnap

Rizses kolbász



Hozzávalók:  2 bögre rizs
                      2 db hagyma
                      olaj
                      só, bors
                      pirospaprika
                     1 db paprika
                     1 db paradicsom
                      pirosarany
                      kolbász karikák

Elkészítése: Először megpárolom a hagymát, majd ráteszem a rizst, kevergetem egy darabig beleteszem a pirospaprikát és felöntöm a rizsnek a duplája mennyiségű vízzel. Teszek bele piros aranyat ízlés szerint. Paradicsomot és paprikát félbevágom és ezt is beleteszem. Megsózom borsozom beleteszem a kolbászt felkarikázva és körülbelül 20 percig kis lángon főzöm.
                 

Aranygaluska /Horváth Ilona receptje/



Hozzávalók:Hozzávalók: (4-6 főre)


Tésztához
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
3tojássárga
3 dl tej
6 dkg zsír, vaj
vagy margarin
5 dkg cukor
csipetnyi só
hintéséhez;
20 dkg darált dió
18 dkg cukor
8 dkg vaj.

Elkészítése: 1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük a langyosra olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott tortaformába helyezzünk bele egy sort és mindegyiket kenőtollal kenjük be vékonyan vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, tálra borítjuk, vaníliás cukorral megszórjuk és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. 170 c fokon 35 percig sütjük szép pirosra.  Ezt a mennyiséget 2 kerek tortaformában sütöttem.  2 sort tettem egymás fölé.  Hígabb pudingot készítettem és evvel tálaltam                                                                                                               
Ugyanezt a tésztát használjuk az ízes buktához is.