2016. március 8., kedd

Grízgaluska



Hozzávalók:
                    3 tojás
                    9 ek. búzadara 
                    késhegynyi szódabikarbóna (el is hagyható)
                    só
                    petrezselyem

Elkészítése:
                   Az egész tojásokat felverjük annyira, hogy kihabosodjon.
                   Hozzáadjuk a többi hozzávalót. 1 órát pihentetjük. A végén
                   sós vízbe kanállal kiszaggatjuk majd 20 percig főzzük és utána lefedve
                   állni hagyjuk.

Nutellás mascarponés torta Katának




Hozzávalók:

Tortalaphoz

  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 22 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 6 g Dr. Oetker Sütőpor
Krémhez:
   
        4 evőkanál Nutella
        5 dl Meggle habtejszín
        25 dkg Mascarpone krémsajt
        1 főzős csokipuding
         3 dl tej

Elkészítése:
        A tortalaphoz a tojásfehérjéket 8 dkg cukorral habbá verjük. A tojássárgákat a többi cukorral, a    tejjel, az olajjal kihabosítjuk. Majd hozzákeverjük a sütőporos, kakaóporos lisztet jól kikeverjük. Végül hozzákeverjük a fehérjehabot is. 22 cm-es tortakarikában megsütjük 170 fokon.

Krém elkészítése: A krémhez a pudingport 3 dj tejjel kikeverjük és hülni hagyjuk, majd hozzáadjuk a Nutellát és a felverttejszínt és a mascarpónét.Még adunk hozzá kakaóport ha nem lenne elég sötét a színe. Ezzel töltjük meg a 3 részre vágott tortát. Kívül is megkenjük vékonyan. Tegyük a hűtőbe min. 3 órára.

Díszítés: 2 db 10 dkg-os étcsoki, 1db 10 dkg-os  fehércsoki

Díszítés elkészítése:  Gőz fölött felolvasztjuk a csokikat különkülön edényben. Arra vigyázzunk, hogy az edény alja ne érjen a vízhez. Hozzáteszünk pár csepp olajat. Mikor felolvadtak sütpapírra kis kőröket teszünk  és a közepére csorgatjuk a fehércsokit. Ezután egy fapálcika segítségével középről kifelé kis csíkokat húzunk és csillag alakban formázzuk. Haggyjuk kihűlni és rátesszük a tortára.