2019. február 27., szerda

Churros





Hozzávalók: 24 dkg vaj vagy margarin
                     30 dkg liszt
                      5 dl víz
                      1 tk. só
                      4 tojás
                      bő olaj a sütéshez

Elkészítése:
A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10−12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.
             

Árpagyöngye (ricset) pörköltnek elkészítve




Hozzávalók: 50 dkg hántolt árpa
                      hagyma
                      pirospaprika
                      só, bors
                      paradicsom
                     

Elkészítése:  Az árpát előző este beáztatjuk. Lehet már előző nap is mert saját tapasztalat szerint nagyon nehezen puhul. Elkészítjük a pörkölt alapot  majd beletesszük az árpát, felöntjük vízzel, beletesszük  a felaprított 1-1 db paprikát és paradicsomot.  Kolbászt karikázunk bele mikor már majdnem teljesen elkészült. Legalább 2 órát kell főzni.