2014. május 23., péntek

Túrós és meggyes rétes (Dombócitól)




A tészta elkészítése:
     3 marék liszthez fokozatosan hozzá kell önteni a forró vizet és sót. Kb. negyed óráig gyúrni kell.
     Ezután deszkára kell tenni, letakarni egy lábossal és 1 órát pihentetni. ( a tésztát 2 cipóra kell
     osztani). Pihentetés után az asztalt le kell takarni egy terítővel és azt jól meg kell lisztezni. Utána
     nyújtani.

Túrós töltelék:
    meleg zsírt csepegtetni a kinyújtott tésztára kenőtoll segítségével. Fél kg túróból 2 csík rétes lesz
    Mondjuk 8 lapos rétest 2x4lappal  sütjük..
   2 tojást kell hozzá venni. A fehérjét fel kell verni. 1és 1/2 dl tejfölbe kell a 2 tojás 
   sárgáját  keverni .  A tejfölös tojást és a habot összekeverni.    
   Bele 1 vaníliás cukrot.  A tejfölt rálocsoljuk a tésztára majd rászórunk 1-1  kanál cukrot és
   megszórjuk   csipet búzadarával és mazsolával. Feltekerjük, tepsibe tesszük amit kiolajoztunk és
   megkenjük olajjal. Sütjük.
   Ha réteslapból készítjük akkor a minden lapot megkenünk olajjal.
 
Meggyes töltelék:
 
  A tésztát megolajozzuk, meghintjük zsemlemorzsával, meglocsoljuk a meggy levével és
  rászórjuk a meggyet. Kristálycukorral meghintjük. Rálocsoljuk a tejfölös habot mint a túrósnál.
 
   Forró sütőben sütjük amíg szép piros nem lesz
 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése