Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg mák
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre porcukor
- 1 tk sütőpor
- 2.5 dl tej
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 db tojás
- 450 g magozott meggybefőtt
A krémhez
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 4 dl meggylé (a befőtt levéből)
A tetejére
- 3 ek porcukor
Elkészítése:
- A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük.
- A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük.
- Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
- Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4 - 4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük.
- Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át.
- Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. Porcukorral meghintve tálaljuk.
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 20x30 cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése