2023. március 5., vasárnap

Édesburgonyás pite (sütőtökös pite)

 

A tészta hozzávalói: 150 g margarin,

                                 200 g liszt, 

                                 5-6 evőkanál hideg víz, 

                                egy csipet só


A töltelék hozzávalói: 40-50 dkg édesburgonya vagy sütőtök

                                   4 dl tejszín kemény habbá verve,

                                   50 g barna cukor, 

                                   100 g kristály cukor, 

                                   1 teáskanál őrölt fahéj,

                                   fél teáskanál őrölt gyömbér, 

                                   negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 

                                   2 db tojás, egy csipet só

Elkészítése:

Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.
Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, várjuk meg míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, az egész tojásokat és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk.
Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal, liszttel kikent piteformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és 45-50 percig süssük még. Érdemes fogvájóval próbát végezni, ha már nem ragad a töltelék rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét tejszínhabbal díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése