2015. február 7., szombat

Svéd húsgolyók (kb. 60 golyóhoz)


  • 1 kg darált marhanyak (vagy más, zsíros darálthús)
  • 1 kicsi hagyma
  • 3 vastag szelet kenyér héj nélkül
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/2 tk őrölt szegfűbors
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 4 ek vaj
  • 2 dl húsleves
  • 1 ek liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • pár csepp szójaszósz (elhagyható)
A tálaláshoz:
  • ribizlilekvár
  • sült krumpli
A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítjuk, közepes tálba tesszük és felöntjük tejjel. Hagyjuk pihenni, hogy magába szívja a tejet.
A darált húst nagy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tejes kenyérmorzsát, belereszeljük a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is. Fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük.
Egy nagy serpenyőben 2 ek vajat olvasztunk. Egyszerre kb. 10 húsgolyót sütünk magas lángon kb. 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedjük a golyókat, melegen tartjuk, amíg a többi is kisül.
A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, visszatesszük közepesen erős lángra. Megszórjuk liszttel, felkapargatjuk a lesült húsdarabokat és felöntjük húslevessel. Kb. a felére beforraljuk, ha kell átszűrjük. Hozzákeverjük a vajat és a tejfölt és éppen csak összemelegítjük. A műrtást a húsgolyókra kanalazzuk, sült krumplit és áfonya- vagy ribizlilekvárt adunk mellé.

Én is elkészítettem a golyókat de a mártást nem. Szerintem az olaj addigra már eléggé égett volt.  Az ízesítésből a szegfborsot kihagytam mert nem volt itthon éppen. A hús nálam sertés volt és 40 dkg.
 /Street kitchen oldaláról mentettem http://streetkitchen.blog.hu/2015/01/21/ikeas_sved_husgolyo /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése