- 1 kg darált marhanyak (vagy más, zsíros darálthús)
- 1 kicsi hagyma
- 3 vastag szelet kenyér héj nélkül
- 1,5 dl tej
- 2 tojás
- 1/2 tk őrölt szegfűbors
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 4 ek vaj
- 2 dl húsleves
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- pár csepp szójaszósz (elhagyható)
- só
- ribizlilekvár
- sült krumpli
A darált húst nagy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tejes kenyérmorzsát, belereszeljük a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is. Fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük.
Egy nagy serpenyőben 2 ek vajat olvasztunk. Egyszerre kb. 10 húsgolyót sütünk magas lángon kb. 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedjük a golyókat, melegen tartjuk, amíg a többi is kisül.
A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, visszatesszük közepesen erős lángra. Megszórjuk liszttel, felkapargatjuk a lesült húsdarabokat és felöntjük húslevessel. Kb. a felére beforraljuk, ha kell átszűrjük. Hozzákeverjük a vajat és a tejfölt és éppen csak összemelegítjük. A műrtást a húsgolyókra kanalazzuk, sült krumplit és áfonya- vagy ribizlilekvárt adunk mellé.
Én is elkészítettem a golyókat de a mártást nem. Szerintem az olaj addigra már eléggé égett volt. Az ízesítésből a szegfborsot kihagytam mert nem volt itthon éppen. A hús nálam sertés volt és 40 dkg.
/Street kitchen oldaláról mentettem http://streetkitchen.blog.hu/2015/01/21/ikeas_sved_husgolyo /
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése