2015. április 12., vasárnap

Tojással sült foszlós húsvéti kalács (sonkához)

 

Hozzávalók: 6 személyre
                     50 dkg liszt
                     3 dkg élesztő
                     3,5 dl tej
                     2 db tojássárgája
                     5 dkg porcukor
                     8 dkg vaj
                     1 mokkáskanál só
                     4 db keménytojás
                     1 db tojássárgája a kenéshez

Elkészítése: A kenyérsütőbe beletesszük először a folyadékot, a tejet, aztán a tojássárgáját cukrot, az olvasztott de nem meleg vajat, sót, végül a lisztet és a tetejére  morzsojuk az élesztőt. A kenyérsütőben megkelesztjük. Utána átgyúrjuk és 3 részre osztjuk majd hengereket sodrunk belőle és megfonjuk. Vajjal kikent kerek tortaformába kanyarítjuk úgy, hogy a végek a közepére kerüljenek.  Langyos helyen addig kelesztjük míg majdnem a forma pereméig ér. Belenyomkodjuk a beolajozott, keskenyedő végén tojástűvel kiszúrt keménytojásokat, ez kerül felülre. Beolajozni azért kell, hogy ne ragadjon rá a tészta, kiszúrni pedig azért, hogy a benne lévő levegő a hő hatására, sülés közben szét ne robbantsa a tojásokat. Megkenjük a tésztát (a tojásokat nem) a tojássárgájával és előmelegített sütöben 200 fokon 40-45 percig sütjük, ha nagyon pirulna a teteje fóliával betakarjuk. A formában hagyjuk langyosra kihűlni, lehúzzuk róla a tortakarikát és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése