Töltelék hozzávalói:
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 17,5 dkg mák, 6 evőkanál cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál olaj
- 3 csepp keserűmandula aroma vagy olaj (én nem tettem bele, teljesen jó lett enélkül is)
Gyúrt tészta hozzávaló:
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 7,5 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- másfél teáskanál sütőpor
Máz hozzávalói:
- 3 tojás
- 4 dl tejföl
- 4 evőkanál cukor
A tejet, búzadarát, a mákot, vajat, cukrot lábasba tesszük, majd állandó keverés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük az olajat, tejfölt, aromát.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát (26 cm) sütőpapírral kibéleljük. A vajat, tojást és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és sima tésztává gyúrjuk. A tésztával kibéleljük a formát és 3 cm magas peremet készítünk. Egyenletesen elsimítjuk a még meleg mákos masszát. 180 fokon 20 percig sütjük.
3. Amíg sül, szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel és a cukorral, majd beleforgatjuk a tojások habját. A formát kivesszük a sütőből és a tortára simítjuk a tejfölkrémet. 30-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. (Ez nagyon fontos! Addig ne szeleteljük, amíg teljesen ki nem hűlt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése