2016. szeptember 18., vasárnap

Mákos-tejfölös torta

 
 
 
                                     

Töltelék hozzávalói:
  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 17,5 dkg mák, 6 evőkanál cukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 csepp keserűmandula aroma vagy olaj (én nem tettem bele, teljesen jó lett enélkül is)


Gyúrt tészta hozzávaló:

  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • másfél teáskanál sütőpor


Máz hozzávalói:


  • 3 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 4 evőkanál cukor
 A tejet, búzadarát, a mákot, vajat, cukrot lábasba tesszük, majd állandó keverés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük az olajat, tejfölt, aromát.

 


2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát (26 cm) sütőpapírral kibéleljük. A vajat, tojást és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és sima tésztává gyúrjuk. A tésztával kibéleljük a formát és 3 cm magas peremet készítünk. Egyenletesen elsimítjuk a még meleg mákos masszát. 180 fokon 20 percig sütjük.



3. Amíg sül, szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel és a cukorral, majd beleforgatjuk a tojások habját. A formát kivesszük a sütőből és a tortára simítjuk a tejfölkrémet. 30-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. (Ez nagyon fontos! Addig ne szeleteljük, amíg teljesen ki nem hűlt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése