2016. augusztus 26., péntek

Túrógombóc 2 /az internetről/



Hozzávalók:  


6 adag gombóchoz

§                             80 g vaj
§                            1 db tojás
§                             3 db tojássárgája
§                             3 ek porcukor
§                           1 csipet 
§                           1 késhegynyi sütőpor
§                          500 g zsíros tehéntúró
§                          8 dkg panko

A morzsához

§                          margarin
           zsemlemorzsa
§                          

   Elkészítése:
     1.   A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk.
2.   A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz, majd jól elkeverjük.
3.   Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
4.   A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. 6 deka volt az eredeti receptben de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza. Nekem így túl lágy volt ezért 3 teáskanál búzadarát tettem még bele és állni hagytam a hűtőben.
5.   Vizes kézzel gombócokat formázunk   majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek. Én most fagyiskanállal formáztam.
6.   A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk, hogy szép gömb alakú legyen, mert mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük. Miután feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy teljesen bevonja.

A morzsához

1.   A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a zsemlemorzsát
2.   Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy legyünk résen!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése