2020. szeptember 27., vasárnap

Rongyos kifli azaz házi croissant



 Hozzávalók: 70 dkg liszt

                      1 pohár kefir  én joghurtot tettem bele(175gr)

                       2 dl langyos tej

                       2 kk. só

                       2 tk. cukor

                       2 tojás

                      50 gr friss élesztő

                      30 dkg hideg vaj (én 20 dkg margarint tettem bele)

                      1 tojás a kenéshez

Elkészítése:A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam. Sajnos a deszkám nem elég nagy ezért a megkent köralakú lapot legközelebb elfelezem, hogy jó vékonyra tudjam nyújtani. Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Hagytam duplájára kelni majd megkentem a felvert tojással és kb 20 percre 180 fokos sütőbe tettem míg szép pirosra nem sültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése