2022. április 23., szombat

Előtésztás fehér kenyér. (Gábor a házi péktől)

 





Előtészta összetétele: BL80 Fehér kenyérliszt: 150g Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g Víz: 80ml TangZhong összetétele: BL80 Fehér Kenyérliszt: 50g Víz: 350ml Főtészta összetétele: Előtészta: Teljes mennyiség TangZhong: Teljes mennyiség BL80 Fehér kenyérliszt: 430g Friss élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 1,7g Só: 18g Főtt, áttört burgonya: 50g Sertészsír: 20g, vagy vaj:25g Víz: 60ml Az elkészítés menete: 1. Előtészta készítése 2. Előtészta érése szobahőmérsékleten: 12-14 óra 3. TangZhong keverék készítése a megadott liszt és víz 65-80C°-on történő gyors keverés melletti 5-6 percen át történő összefőzésével, valamint a burgonya megfőzése sótlan vízben. Ezeket az összetevőket elkészíthetjük akár a felhasználást megelőző napon és hűtőben tárolhatjuk lezárt tálban, de elkészíthetjük frissen is, a lényeg, hogy a felhasználás időpontjára melegítsük át, vagy hűtsük ki szobahőmérsékletűre 4. Az előtészta érési ideje elteltével a főtészta bedagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával 5. Tészta érés: 50 perc 6. Kenyér formázása, majd szakajtóba, vagy egyéb konyharuhával bélelt tálba való helyezése a slusszával felfelé, vagy sütőpapírra helyezés a slusszával lefelé 7. Kelesztés: 30-50 perc 8. A kenyér sütőpapírra borítása, majd a bevágások tetszőleges ejtése. Amennyiben fényes felületű kenyeret szeretnénk készíteni, a lisztet távolítsuk el a kenyér felületéről és spricceljük, vagy mosdassuk át vízzel, de ha a lisztes díszítést választjuk, ne mossuk azt el vízzel. 9. Sütés: A kenyér sütését a fedelével zárt sütésálló tálban/edényben kell megkezdeni 250C°-ra előmelegített sütőben. A hőmérsékletet 10 perc után 230C°-ra kell csökkenteni, majd így sütni további 15 percig. Ekkor a kenyeret ki kell emelni a sütőtálból és a hőmérséklet további 200C°-ra való csökkentésével rácson sütni még 20-25 percig. Amennyiben a kenyér felső felülete már korábban megkapja a kellő színárnyalatot, alufóliát fölé borítva érdemes tovább sütni a megégés elkerülése érdekében. Amennyiben fényes felületűre szeretnénk sütni a kenyeret, spricceljük, vagy mosdassuk át vízzel közvetlen a sütés előtt és után is.

https://www.youtube.com/watch?v=WE_q_hqq8tg

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése