2025. január 8., szerda

Svéd húsgolyó

 


Hozzávalók: 1/2 kg darálthús

                      1 hagyma

                      1 gerezd fokhagyma

                      1 tojás

                      só, bors,

        

                      mártáshoz:

                      2 ek. vaj

                      2 ek liszt

                      1/2 leveskocka

                      2 dl főzőtejszín

                      kevés tej és víz

                      1-2 evőkanál szójaszósz

                      1,5 kg krumpli, húsfűszer


Elkészítése: A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A húshoz hozzáadjuk a hozzávalókat. Ha túl híg lenne kevés zsemlemorzsával megszórjuk és jól összegyúrjuk. Kis gombócokat készítünk. Én egy kis golyozóval tettem ezt. Ezután egy tepsit beterítettem sütőpapírral és beolajoztam és a golyókat betettem.  A sütőbe tettem és 180 fokon megsütöttem. Az eredeti recept úgy készül, hogy a serpenyőben kell megsütni kevés olajon. Mikor megsült kivettem és minimális olajon még átforgattam , hogy minden oldala szép piros legyen.

Ezután elkészítettem a mártást úgy, hogy a vajat felolvasztottam és beletettem a lisztet. Ezután levés tejjel felengedtem és főztem , ízesítettem sóval borssal szójaszósszal és a leveskockával, majd hozzáadtam a tejszínt. Végül beletettem a szószba a golyókat.

A krumplit cikkekre vágtam és megfőztem nem teljesen puhára. Leszűrtem és összekevertem a fűszerrel, kevés olajjal. Sütőbe tettem maximális hőfokon és megsütöttem légkeveréssel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése