2014. december 29., hétfő

Zserbó



A zserbót 2 változatban sütöttem meg az idén. Kíváncsi voltam melyik a jobb, de egyformán jó volt mindkettő. Ezt a receptet egy volt kolléganőmtől kaptam és azóta legalább 35 éve elkészítettem minden Karácsonykor. Ez kötelező süti lett mint a bejgli.
I változat:
Hozzávalók:
 A tésztához: 40-50 dkg liszt
                      25 dkg margarin
                      5 dkg porcukor
                      2 dl tejföl
                      2 dkg élesztő
Töltelékhez: 25 dkg darált dió
                      25 dkg cukor
                      1 üveg sárgabarack lekvár (nagy 7 dl-es)
Tetejére: 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaó és kevés víz. Először 5 evőkanál vízzel keverjük össze   és ha nem elég adunk hozzá még apránként. A végén 5 dkg vajat teszünk bele.
   
Elkészítése:  Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a porcukorral. A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt és a lisztes tésztához adjuk. Jól kidolgozzuk és másnapig hűtőben pihentetjük. Másnap 3 lappá nyújtjuk kb.30x40 cm-es tepsibe. Az elsővel kibéleljük a tepsit majd megkenjük a lekvárral és rászorjuk a cukrot és a diót. Én most összekevertem és így tettem a lekvárra. Rátesszük a harmadik lapot is és villával jól megszurkáljuk, úgy hogy az aljáig leszúrjuk a villát sűrűn. Ezután 180 fokos sütőben sütjük amíg szép  halvány színe lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt bevonjuk a csokoládémázzal. A kakaót a cukorral összekeverjük majd apránként adjuk hozzá a vizet és sűrűre főzzük. Símára keverjük a margarinnal és langyosan a tészta tetejére öntjük.

Csokimáz másképp:
                        10 dkg porcukor
                        5 dkg vaj
                        2 ek. kakaó
                        3 ek. víz
                        A hozzávalókat összemelegítjük és folyamatosan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk és szétterítjük a sütemény tetején. (én még nem próbáltam csak most láttam)

II. változat:
Hozzávalók: 50 dkg liszt (a recept finomlisztet ír de én rétesliszttel szoktam készíteni.
                     25 dkg margarin
                     1 tojássárgája
                     1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
                     4 evőkanál cukor
                     1 csomag vaníliás cukor
                     1 dl tejföl
                     kevés tejben felfuttatott 1 dkg élesztő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése