2015. november 30., hétfő

Sóskafőzelék



Hozzávalók:


  • 50 dkg sóska (tisztított, szár nélküli)
  • 1 evőkanál zsír - sertés
  • 3 púpozott evőkanál liszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál
  • 500 ml víz
  • 800 ml tej

  • Elkészítése:
    A sóskát ha friss meg kell tisztítani, el kell távolítani a szárát és ha öreg, akkor a középső vastag eret is. Majd jól át kell mosni és kinyomkodni. Ha fagyasztott, akkor ki kell olvasztani.
    Ha friss akkor zsíron megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor 1/2 ek. zsíron átmelegítjük, míg forrni kezd.
    Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Majd megszórjuk a cukorral és sóval, szintén elkeverjük, visszatesszük a tűzre.
    Felöntjük folyamatos keverés mellett a vízzel és jól összeforraljuk. 5 percet főzzük így, közben kavargatjuk.
    Apránként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tejet. Összeforraljuk, főzzük kb. 10 percet, amíg a keletkezett hab eltűnik, majd megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük cukorral.
    Egy szűrön átpasszírozzuk, hogy a megmaradt ereket eltávolítsuk belőle, vagy botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Rántott, sült hússal vagy akár tükörtojással kínáljuk. Jó étvágyat!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése