2024. április 27., szombat

Brokkolikrémleves

 



4 főre 

1 fej 500 g brokkoli 

60 g vaj 

0.5 fej

 50 g hagyma

 150 g burgonya tisztítva

 1.5 l zöldségalaplé

 só 

0.5 mk őrölt bors

 1 csokor petrezselyem

 120 ml tejszín 

1 ek keményítő

 4 ek szeletelt mandula 

Egy nagyon üde változatot mutatok most be, ha úgy tetszik, ez a Lajos-féle brokkolikrémleves. Ehhez a brokkoli minden részét fel tudjuk használni, egyedül a szár fás részét kell levágnunk. Ezután rózsáira szedjük a brokkolit, és a szárat is hasonló méretű darabokra vágjuk, majd megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy mikrózható tálban, lefedve, 800 W-on 5 perc alatt hőkezeljük a mikróban. Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott burgonyát. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a feldarabolt petrezselyemleveleket. Ha a burgonya puhára főtt, a mikrózott brokkoliból néhány szép rózsát félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzáadjuk a leveshez, majd felöntjük tejszínnel. Forrás után botmixerrel krémesítjük, és egy kevés vízben kikevert keményítővel sűrítjük. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, végül a meghagyott brokkolirózsákkal és a pirított mandulával tálaljuk a levest. 

https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/lajos-fele-brokkolikremleves-recept/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése