2010. augusztus 8., vasárnap
Szalagos fánk
Hozzávalók:
A fánkhoz:
500 gr liszt
200 ml tej
40 gr élesztő
50 gr porcukor
60 gr olvasztott vaj
5 db tojássárgája
A sütéshez olaj
Tálaláshoz:
baracklekvár, porcukor
A lisztet egy tálba tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk pihenni 15 percig, hogy felfusson. A tésztát visszatesszük a tálba és duplájára kelesztjük 30 perc alatt.
Ha megkelt a tészta kevés liszten nyújtsuk újjnyi vastagra és és 6 cm-es átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.
A fánkok közepét újjunkkal elvékonyitjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcát a szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Forrás: desszert.eu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése