2016. április 12., kedd

Somlói szelet



Hozzávalók

A sárga piskótához

  • 4 db tojás 
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor

A kakaós piskótához

  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor

A vaníliás pudinghoz

  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 ml  tej

A csokoládés pudinghoz

  • 40 g pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 ml tej

A tetejére

  • 400 ml habtejszín
  • 12 g vaníliás cukor
  • 16 g habfixáló
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz




Leírás

Ez egy pudingos verziója a somlóinak, és sokkal gyorsabban is készül el, mint nevezetes társa.  Illetve a piskótát meg lehet locsolni kevés rummal, és aki szeretné turbózni, nyugodtan tehet rá mazsolát is. Próbáld ki te is ezt a Somlói szelet receptet, a siker garantált!
Én a piros tepsimben készítettem. 20x30cm

Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
Ezt sütőpapírral bélelt 30*20 cm-es tepsire tesszük, 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra, tűpróbáig sütjük.
 Míg sül a sárga piskóta, ugyanabban sorrendben összekeverjük a kakaós piskótát is. (A liszt után a kakaót érdemes beleszitálni, hogy ne legyen benne csomó.) Majd ezt is megsütjük.
Amíg sül, addig elkészítjük a pudingokat, a tasakon leírt módon .
Ha kész a piskóta, és a puding is. Egy tálcán alulra tesszük a kakaós piskótát, erre a vaníliás pudingot, rátesszük a sárga piskótát majd erre a kakaós pudingot.
 Ha kihűlt a puding, akkor a tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük. Ezt a csokoládés pudingra kenjük. A tetejét egy habkártya vagy villa segítségével, díszíthetjük.
A csoki mázhoz a kakaóport és a cukrot, 3-4 evőkanál vízzel sűrűre főzzük. (kb. 2 perc, amíg a cukor elolvad. A vizet érdemes előbb 3 evőkanállal kezdeni, nehogy túl híg legyen. Ha kell, akkor mehet bele még víz 1 evőkanál azért így írom valahogy ez nekem is van, hogy 3, de van, hogy 4 evőkanál. Ha mégis sikerülne kissé folyékonyabbat készíteni, akkor lassú lángon kevergetve besűrűsödik pár perc alatt.)
 A kész kakaós mázat csak csorgassuk rá egy kanál vagy egy habzsák esetleg zacskó segítségével. Betesszük a hűtőbe kb. 1 óra múlva tökéletesen szeletelhető.
http://aprosef.hu/somloi_szelet_recept

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése